Osteopathie

Wat is het en wat is het verschil met kinesitherapie? Waarvoor kan je bij een osteopaat terecht, en hoe voorkomen we pijn of klachten?

Ik leg het hier even uit.

“Heb je een duwtje in de rug nodig?”

shutterstock_167847518.jpg

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele behandelwijze, gebaseerd op een diepgaande kennis van de menselijke anatomie, die nadruk legt op de relatie tussen de structuren en functies van het lichaam. In tegenstelling tot andere disciplines, bekijkt een osteopaat het lichaam in zijn geheel, en gaat op zoek naar de oorzaak van de klacht. Met behulp van manuele technieken stimuleert men het natuurlijke genezingsvermogen van het lichaam.

De behandeling steunt op een grondige anamnese of kennismakingsgesprek, een provocatief of pijn-uitlokkend en een globaal onderzoek van de patiënt. Waarbij de therapeut aandachtig is voor functionele bewegingsbeperkingen op verschillende niveau’s.

Het aantal behandelingen dat een klacht nodig heeft, is afhankelijk van hoe lang deze klacht al aanwezig is. Gemiddeld zijn er 3 tot 5 behandelingen nodig. Voor chronische klachten is het aangeraden om op regelmatige basis te behandelen.

Wat is het verschil met kinesitherapie?

Een kinesist werkt voornamelijk rond de pijnregio. Door middel van warmtetherapie, massage of oefentherapie wordt de plaatselijke klacht behandeld. Hierdoor is kinesitherapie erg geschikt voor revalidatie en lokale pijnverlichting.

Een osteopaat werkt rond het volledige bewegingsapparaat, en gaat op zoek naar de oorzaak van de klacht. Deze kan zich namelijk elders in het lichaam bevinden. Tijdens de behandeling werkt de osteopaat met zijn handen in op spieren, pezen, organen, omliggende weefsels en gewrichten.

Wat behandelen we?

Osteopathie is een onderdeel van de eerstelijns gezondheidszorg. Dit betekent dat je geen voorschrift van de huisarts nodig hebt, en rechtstreeks bij ons terecht kunt.

Je kan voor verschillende klachten bij een osteopaat terecht:

  • Nek- en hoofdklachten: migraine, spanningshoofdpijn, whiplash, kaakklachten,…

  • Schouder, elleboog of pols: schouderpijn, frozen shoulder, tennis- of golferselleboog, carpale tunnel,…

  • Rug en ribben: lumbago, hernia, pijn tussen de schouderbladen, geblokkeerde ribben, blokkades,…

  • Heup, knie of voet: kniepijn, enkelpijn, heupproblemen, spierkrampen, tendinitis,…

  • Verteringsklachten: opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, obstipatie of diarree, kauw- of slikproblemen,…

  • Klachten bij zwangere vrouwen: rugpijn, bekkenproblemen, kortademigheid, zure oprispingen, hoofdpijn, vermoeide benen,…

  • Problemen bij baby’s en kinderen: slaapproblemen, (verborgen) reflux, krampjes, voorkeurshouding, slik- en zuigproblemen, rugpijn, buikpijn, hoofdpijn,…

  • Sportletsels: chronische letsels, runnersknee, tendinitis, spierkrampen, check-ups,…

Preventie

Een osteopaat bekijkt tijdens het onderzoek het hele lichaam, om zo functionele bewegingsbeperkingen te vinden. Door deze te behandelen, is de kans op klachten nadien kleiner, omdat de onderliggende problemen al opgelost zijn. Hierdoor heeft osteopathie dus niet enkel een genezende werking, maar ook een preventieve werking.

Maren-Squarespace-BG-Lichtgroen.png